TERET ADUNK

a képzeletnek

Gyorsan szeretnél lefogyni pár kilót? Ezeket a tanácsokat ne hagyd figyelmen kívül!

Sokan vagyunk, akik nagyon szeretnénk varázsütésre megszabadulni néhány felesleges kilótól, ám sajnos ez nem lehetséges. Étrend és életmód változtatás nélkül nincsen fogyás, ezt ma már mindannyian tudjuk.

Minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb lefogyni, hiszen az anyagcserénk ugyan fiatalon teljes gázzal pörög, de az életkor előrehaladtával fokozatosan lelassul. Idővel szervezetünk számos változáson megy keresztül, beleértve az anyagcsere- és emésztési funkciókat is. Ha pedig lassul az anyagcsere, kevesebb az elégetett kalória is. Ennek ellenére természetesen leadni pár kilót nehéz, de nem lehetetlen a huszas éveink után sem. 

Hoztunk néhány tippet, amelyek segítségével gyorsabban fogyhatunk:

Gondoljuk meg, mit eszünk, javítsunk a tápanyagbevitelen
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok a három legfontosabb tápanyag, amire szervezetünknek mindig szüksége van a zavartalan és aktív működéshez. A 20-as éveink után érdemes újragondolni ezeknek a tápanyagoknak a mennyiségét. A legjobb, ha növeljük az összetett szénhidrátok bevitelét és csökkentjük az egészségtelen zsírok mennyiségét. A reggelinek bőségesnek kell lennie, egyenlő mennyiségű szénhidráttal, fehérjével és egészséges zsírokkal. A vacsora legyen könnyű, amiben több a fehérje és kevesebb a szénhidrát. 

Étkezzünk kiegyensúlyozottan
Nem mondunk semmi újat, ha azt javasoljuk, a fogyás érdekében érdemes megpróbálni különféle ételeket beépíteni a napi étrendbe. Szervezetünknek mindenféle tápanyagra szüksége van ahhoz, hogy testünk különféle funkcióit működésbe hozza. Fogyasszunk sokféle gyümölcsöt és zöldséget, dióféléket, magvakat és gyógynövényeket is.

Csökkentsük a kalóriabevitelt
Természetesen ahhoz, hogy fogyjunk, a kalóriabevitelnek kevesebbnek kell lennie, mint a leadott kalóriamennyiségnek. Ebben nincs semmi meglepő. A kalóriadeficit csodákat tesz a felesleges kilókkal. Azaz kevesebb kalóriával próbáljuk táplálni a szervezetet, mint amennyit leadunk. Ezt az étkezések adagjának csökkentésével érhetjük el.

Ne együnk, ha idegesek vagyunk
A 30-as, 40-es, sőt 50-es éveikben járó emberek mindennapjaiban gyakori vendég a stressz. Ugyanilyen gyakori az is, mikor valaki stresszevésbe kezd, azaz nassol valamit, ha ideges. Ez az, ami hipp-hopp ránk varázsolhat néhány felesleges plusz kilót. A probléma megoldásának legjobb módja az, ha először csökkentjük a stresszt okozó tényezőt, majd befejezzük a stresszétkezést. A felesleges étkezés helyett jót tehet a stressz levezetésére például a meditáció.

Soha ne éheztessük magunk!
Mert akkor a szervezetünk raktároz. Ezt tudjuk jól! Mi lehet a megoldás? Az, ha a megfelelő mennyiségű ételt fogyasztjuk rendszeresen. Érdemes követni egy kiegyensúlyozott étrendet, és minél több szezonális és házi készítésű ételt bevinni az étrendedbe.

Teljen el idő két étkezés között
Ha hosszú szünetet hagyunk két étkezés között, az lelassíthatja az anyagcserét a vércukorszint csökkenése miatt. Ez nem előnyös számunkra, így az a legjobb, ha rendszeres időközönként eszünk kis adagokat – napi 6 étkezés rendszeres időközönként jót tesz a szervezetnek, mert így könnyen feldolgozza az összes ételt. 

Aludjunk jól, mozogjunk rendszeresen
Nem is gondolnánk, de az alváshiány negatívan befolyásolhatja az anyagcserét. Ha kevesebbet alszunk, a szervezetünk érzékenyebbé válik a glükózzal szemben, ami étvágyfokozódáshoz vezethet, ami pedig egyértelműen nassoláshoz.
Függetlenül attól, mennyi idősek vagyunk a megfelelő alvás mellett az aktív életmód is fontos. Mozogjunk minden nap egy kicsit, együnk rendszeresen egészséges ételeket és aludjuk ki magunk, és garantáltan leolvad rólunk jó néhány kiló.