hello nyár

Tippek a tökéletes grillezéshez

Ha nyár, akkor itt a kerti partik ideje. A kerti partik egyik elengedhetetlen eleme pedig a grillezés.

Vegyünk át most együtt néhány szabályt, mi is kell ahhoz, hogy egy grillétel jól sikerüljön:

Válasszunk sütőt!
Ma már többféle grillsütő közül választhatunk. Faszenes, gázos, elektromos, egyszerűbb és professzionális sütők találhatók a kínálatban. Gondoljuk át, mit szeretnénk, mik az igényeink, és azok alapján válasszunk sütőt. Aki például nem szereti a füstös ízt, az ne válasszon faszenes sütőt. Az elektromos sütők nagy előnye, hogy bármikor használhatók és a húsra sem kell sokat várni. Ha faszenes sütőt választunk, szerezzük be a faszenet és ha úgy döntünk, a gyújtófolyadékot is. Mindkettő minőségére érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A gyújtófolyadék szaga és íze megjelenhet a húsban, ha nem választunk megfelelő terméket.

Készítsünk elő mindent!
Mind a grillrácsra, mind a húsra fordítsunk kiemelt figyelmet. A rács legyen tiszta, ha az előző sütésről vannak maradékok, azt távolítsuk el. A tüzet is érdemes időben begyújtani, és a húsokat csak akkor a tűzre tenni, mikor a hőmérséklet már egyenletes. Ha a húst pácolni akarjuk, arra is fordítsunk energiát, és már előző nap pácoljuk be, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Megfelelő húst válasszunk
A grillszakértők a márványosabb húsokat részesítik előnyben, mert a márványos szeletek azt jelzik, hogy a hús jobb minőségű, puhább és ízletesebb lesz a grillezés után. Csontos húst is vásárolhatunk, ezek grillezése kicsit több figyelmet igényel.

A hús legyen szobahőmérsékletű
Nagyon fontos, hogy a húst ne a hűtőből tegyük fel a grillrácsra sülni, mert a hideg hús visszahűti a rácsot. Csak szobahőmérsékletű hús kerüljön sütésre, ehhez viszont időben vegyük ki a hűtőből.

A hús legyen száraz
Érdemes a húsról a nedvességet eltávolítani papírtörlővel, ha nyílt láng felett grillezünk, hogy se húslé, se pácolaj ne csepegjen a lángra. A lecsepegő olaj könnyen begyújthatja az izzó faszenet.

Olaj használata
A hús sütéséhez kell az olaj, de soha ne a rácsot, mindig a húst olajozzuk. Néhány csepp a hús tetejére elég, és nem is szükséges minden fajta húsra. A báránynak például elég a saját zsírja, és a hamburgerhús sem igényel külön olajozást.

Eszközök, amik segítenek a sütésnél
Alufólia, húsfogó, nyárs – mind olyan kellékek, amik nem árt, ha kéznél vannak a grillezésnél. Az alufólia felgyorsítja a sütést. Egy kis folyadékot, például vizet vagy almalevet is csepegtessünk a fóliára, így tekerjük bele a húst. Ez a technika jól jöhet a csontos húsoknál is. Nyársot akkor használjunk, ha különböző falatkákat akarunk grillezni, a húsfogó pedig remek szolgálatot tehet a forgatásnál.

Ízesítés
Az ízesítést mindenki saját szája íze szerint oldja meg. van, aki fűszerekkel esetleg gyógy- vagy fűszernövényekkel ízesít (remek a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya), mások szósszal kenik meg a húst. A szószok használatát érdemes az utolsó percekre hagyni, hogy ne égjenek rá a húsra.

Nem csak húst grillezhetünk
Természetesen nem csak húst lehet grillezni, sőt, egy kis grillmágiával a zöldségek többek lehetnek, mint köret. A magas víztartalmú zöldségek és az alacsony víztartalmú zöldségek is grillezhetők, igaz, más-más technikával. A magas víztartalmú zöldségeket, mint amilyen a paprika, hagyma, gomba, spárga és kukorica, tartsuk minél közelebb a lángokhoz, míg az alacsony víztartalmúakat, mint a sárgarépa, krumpli, édesburgonya, érdemes távolabbra helyezni a lángoktól, ezeket csak közvetett módon kell grillezni. A paprika kifejezetten remek kiegészítője lehet a húsoknak.

A grillezés remek elfoglaltság, a végeredmény pedig megkoronázhatja a partit. Nem is kell más, mint néhány kiegészítő kellék, amiket akár nálunk az üzletközpontban is beszerezhetsz, néhány gyertya, lampion a hangulathoz, és máris indulhat a grillezéssel egybekötött kertiparti.

Receptekért nézzetek rá Armando Mundarín és Ötves János videójára. Akár ti is kipróbálhatjátok a fűszeres flekkent egy kis hagymalekvárral.