hello
hétköznapok

Vitaminpótlás ősszel – ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat iktasd be az étrendedbe

Az őszi időszak változékonysága, a közösségbe való visszatérés, az egyre hűvösebb idő miatt fokozottan fontos a vitaminpótlás azért, hogy megelőzzük a betegségeket.

Nyáron a sok zöldség és gyümölcs, valamint a napsütés segít abban, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz jussunk. Ősz elején még bőven van gyümölcs, ám napsütésből egyre kevesebb jut, s ahogy csökken ezek mennyisége, úgy kell egyre inkább odafigyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat pótoljuk.

Íme 5 vitamin és ásványi anyag, amit érdemes ősszel fogyasztani:

D-vitamin
A D-vitamin fontos a csontjaink szilárdságához, segít a szervezetnek könnyebben felszívni a kalciumot. Vitaminjaink nagy részét az ételeinkből és italokból nyerjük, de a D -vitamin készletünk nagy része a napfény hatásának köszönhető. Télen nemcsak kevesebb a napsütés, de a bőrünk nagy része is fedett a hűvösebb idő miatt. Ezért mindenképpen érdemes D -vitamin forrásokat hozzáadni az étrendünkhöz. Jó források a tejtermékek, olajos halak, például lazac vagy szardínia, a margarin és a tojás. 

C-vitamin
A C-vitamin védőszerepet tölt be a szervezetünkben. Ugyan nem akadályozza meg a megfázást és az influenzát, de csökkentheti a tünetek hosszát és súlyosságát. Erősíti az immunrendszert, fontos a szerepe a fogak, az íny, az érrendszer és a csontok felépítésében, egészségének fenntartásában. Leghatékonyabban friss zöldségekkel és gyümölcsökkel juthatunk hozzá, például friss citrusfélékből, de a paprika, homoktövis, kivi, az áfonya, a zöld zöldségek, a csipkebogyó és a burgonya is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint.

E-vitamin
Az E-vitamin elsősorban az antioxidáns hatásáról ismert, megköti a szabadgyököket és óvja a sejtek épségét. Hiánya idegrendszeri gondokat idézhet elő, de a bőrünk védelmében is érdemes ősszel szednünk, hiszen aktívan részt vesz a bőr védelmében. Sok élelmiszer tartalmaz E -vitamint, például növényi olajok, dió, mandula, mogyoró és földimogyoró, valamint a spenót, paradicsom, spárga és cukkini. Egyes gyümölcsökben is megtalálható, például a kiviben és datolyaszilvában. 

Vas
A vas elengedhetetlen ásványi anyag a vörösvértestek képződéséhez, amely oxigént szállít a testben. Az energia és az értelmi teljesítmény érdekében megfelelő mennyiségű vasra van szükségünk, ha ez nem történik meg, hiánya vérszegénységhez vezet. Testi és szellemi erőnlétünkhöz tehát elengedhetetlen, de az erős immunrendszerhez is szükséges. Könnyebben legyőzzük a fertőzéseket is, ha megfelelő mennyiségű vasat viszünk be szervezetünkbe. A nőknek óvatosnak kell lenniük a menstruációs ciklus során elveszett vas pótlásával is, mivel ez gyengeséghez és fáradtsághoz vezethet.

Legjobb forrása a vörös hús, de kisebb mennyiség a gabonafélékben, kenyérben, lisztben, tojásban, babban, lencsében és aszalt gyümölcsökben is megtalálható. Jó, ha a vasat C -vitaminnal együtt vesszük be, hogy elősegítse annak felszívódását a véráramba.

B-vitamin komplex
Ősszel ahogy rövidülnek a napok, úgy veszik el egyre jobban az életkedvünk és nő sokakban a depresszió. Ez azonban a B-vitaminok megfelelő mennyiségű bevitelével szinte teljesen elkerülhető. 8 különböző B-vitamint különböztetünk meg, ezek alkotják együtt a B-komplexet. Változatos táplálkozással könnyen bevihetők a szervezetbe, és mivel a B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, így a felesleg vizelettel távozik is a szervezetünkből.
Hiányuk főképp idegrendszeri, de bőrgyógyászati, emésztőrendszeri tünetekkel is jelentkezik. Fogyasszunk tojást, napraforgómagot, lazacot, belsőségeket, tejtermékeket, hüvelyeseket, zöld leveles növényeket.

Itt a tanévkezdés, az esős, hidegebb napok, ködös reggelek. Ilyenkor egyre több a nátha, az orrfolyás, köhögés, torokfájás. Pótoljuk a szervezetünk vitaminszükségletét, ha másképpen nem, hát drogériáinkban kapható vitaminkészítményekkel, úgy elkerülhetjük a komolyabb megbetegedéseket.