hello
hétköznapok

6 Halloween-szerű hagyomány a világ minden tájáról

Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit október 31. éjszakáján (a Mindenszentek katolikus ünnep előtti estén), elsősorban az angolszász országokban tartanak, ám napjainkban egyre több országban, így nálunk is teret hódít. Eredetileg a kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, ők félelmükben beöltöztek különféle maskarákba, hogy ezzel csapják be a holtak szellemeit.

Mai állapotában ez az ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, kiegészülve az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal. A Halloween legnépszerűbb elemei a banyák, kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok és egyéb rémségek.

Bár a Halloween meghódította Európát, Amerikát és a világ számos országát, több ország van, akiknek megvannak a maguk halottakkal kapcsolatos ünnepi rituáléi. 

Íme 6 hagyomány a világ minden tájáról:

SAMHAIN – ÍRORSZÁG ÉS SKÓCIA
Írországot tartják a modern Halloween szülőhelyének, eredete az ősi kelta és pogány rituálékból, valamint a Samhain fesztiválból ered. Ez az ünnep október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1-jén ér véget. A pogány kelta hit szerint ez az év legmágikusabb éjszakája. Manapság Írország és Skócia máglyával, játékokkal és hagyományos ételekkel ünnepel, mint például egy ír gyümölcstorta, ami tele van érmékkel, gombokkal és gyűrűkkel, amikből jósolni lehet. Az ünnep legfontosabb jelképe a töklámpás. A Samhain sok esetben az angolszász területeken a Halloween-ben él tovább.

DÍA DE LOS MUERTOS (mexikói halottak napja) – MEXIKÓ
November 1. és november 2. között Mexikóban és Latin-Amerika egyes részein ünneplik a Día de los Muertost (halottak napját) az elhunytak tiszteletére. Úgy tartják, hogy a Mennyország Kapuja október 31-én éjfélkor megnyílik, és a gyermekek lelkei visszatérnek a Földre, hogy 24 órára újra egyesüljenek családjukkal. November 2-án a felnőttek lelkei is leszállnak a mennyből, hogy bekapcsolódjanak az ünnepségbe.
Inkább az örömteli ünneplés, mint a gyász ünnepe.

KAWASAKI HALLOWEEN FELVONULÁS – JAPÁN
Az elmúlt két évtizedben minden október végén közel 4000 jelmezes Halloween-rajongó gyűlik össze a világ minden tájáról a Tokió melletti Kawasakiban a Kawasaki Halloween Felvonulásra, ami a legnagyobb ilyen jellegű felvonulás Japánban. Egyéniben vagy csapatban lehet jelmezesen beöltözni. Zombiparádé, félelmetes programok, szellemek, démonok, boszorkányok sokasága bulizik együtt itt.

PANGANGALULUWA – FÜLÖP-SZIGETEK
A Fülöp-szigeteken a pangangaluluwa hagyomány. Ilyenkor a gyerekek házról házra járnak, általában jelmezben, énekelnek és imádkoznak vagy a házban lakókat kérik, hogy imádkozzanak a purgatóriumban rekedtekért.
Bár az ünnep napjainkra kicsit felhígult, az eredeti pangangaluluwa egy családközpontú ünnep, aminek célja a szeretett halottak tisztelete, nem pedig a szellemek ünnepelése volt.

DZIEŃ ZADUSZNY – LENGYELORSZÁG
November elején az emberek Lengyelország-szerte a temetőkbe utaznak, hogy meglátogassák családtagjaik sírját (a Dzień Zaduszny a katolikusok halottak napjának megfelelője). 
Ilyenkor a hívek részt vesznek a gyülekezetben, hogy emlékezzenek a szentekre és a kegyelmükre. Az emberek a szeretteik sírjaira virágokat helyezzenek, és különlegesen díszített gyertyákat égetnek, hogy segítsenek az eltávozott lelkeknek az örök fény elérésében. Évekkel ezelőtt hagyomány volt, hogy ételeket és italokat hagytak a sírokon. Lengyelországban Dzień Zaduszny vagy zaduszki ünnepén az ajtók és ablakok nyitva maradtak, hogy üdvözöljék a halottak szellemét.

OGNISSANTI – OLASZORSZÁG
A Halloween szokásai természetesen Olaszországot sem kerülték el, ilyenkor a gyerekek október 31-én este beöltöznek és a „Dolcetto o scherzetto „ kiáltással háztól-házig járjanak édességért. Mindenszentek napja, november 1-je nemzeti ünnep Olaszországban. Az Ognissanti néven ismert ünnepségek alatt az emberek friss virágokat – általában krizantémokat – hagynak szeretteik, valamint teljesen idegenek sírján. Az olaszok azzal is tisztelegnek az elhunytak előtt, hogy naplementekor piros gyertyát helyeznek az ablakba, és helyet hagynak az asztalnál azoknak a szellemeknek, akiket remélnek, hogy eljönnek. Olaszországban minden régiónak megvannak a maga ősi szokásai, de mindnek az a célja, hogy megvigasztalja a halottakat.