TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Bőrápolás – Viszlát pattanások!

Nincs olyan ember, aki ne küzdött volna még pattanással. Bár főként fiatalabb korban jellemző, a középkorúak is szenvedhetnek tőle.

Bárki, akinek rendszeresen vagy tartósan van pattanása, tökéletesen tisztában van vele, mekkora kihívást jelent eltüntetni és milyen nehéz gyógyítani a bőrt. Szerencsére azért nem lehetetlen. Noha csodaszer és csodamódszer nincs, ami örökre eltüntetné a pattanásokat, az előfordulásukat tudjuk csökkenteni és arra odafigyelhetünk, hogy a bőrünk egészséges maradjon.

Fontos a megfelelő arctisztítás
A pattanások bárhol megjelenhetnek, de az arcon a legjellemzőbbek. A felesleges zsír, szennyeződés és izzadság napi eltávolítása segíthet megelőzni a kialakulásukat – de vigyázni kell, mert a túl sok arcmosás súlyosbíthatja a pattanásodást, hiszen a felesleges mosással megfosztjuk bőrünket a természetes faggyújától, így a bőr még több zsírt termel, hogy helyreállítsa az egyensúlyt.

Érdemes betartani azt a szabályt, hogy naponta legfeljebb kétszer mossunk arcot. Kerülni kell az erős dörzsölést és a szárító, habzó tisztítószereket is.

Ismernünk kell a bőrtípusunkat
A bőrtípusunk ismerete segíthet eldönteni, hogy melyik termékeket érdemes használni és melyikeket kell elkerülni. 
Száraz a bőrünk, ha gyakran hámlónak és feszesnek érezzük.
Zsíros, ha fényesnek tűnni a nap végére.
Kombinált a bőrünk, ha vannak száraz és zsíros területek is az arcunkon. A zsíros terület általában a T-zóna, vagy a homlok, az orr és az áll.
Érzékeny, ha a bőrünk könnyen reagál a termékekre, és hajlamos kiütésekre, elszíneződésre vagy irritációra. Érzékeny bőr lehet a fenti bőrtípusok bármelyikével együtt.

Azért kell tudnunk, milyen a bőrünk típusa, mert egyes termékek, amik más típusra vannak kifejlesztve, még árthatnak is a segítség helyett. Például ha a bőr zsírosabb, a száraz bőrre kialakított hidratáló használata túlságosan elzárhatja a pórusokat, ami azok eltömődéséhez vezethet.

Használjunk hidratáló krémet
A hidratáló krémek segítenek a bőr hidratáltságának megőrzésében. Ha a bőr túlságosan kiszárad, faggyút termel, hogy ellensúlyozza a kiszáradást. A túlzott faggyú pedig pattanásokat okozhat. A hidratáló krém vásárlása előtt feltétlenül ellenőrizzük az összetevők listáját, mert sok tartalmaz olajat, szintetikus illatanyagot vagy más olyan összetevőket, amik irritálhatják a bőrt, így pont azzal ártunk, amivel segíteni szeretnénk..

A rendszeres vízfogyasztás is segít
Ha kiszáradunk, a szervezetünk jelezheti a bőr zsírmirigyeinek, hogy több olajat termeljenek. A kiszáradás tompává, fakóvá varázsolja a bőrt, valamint elősegíti a gyulladást és az elszíneződést. Így mindenképpen törekedjünk arra, hogy elég vizet igyunk.

Korlátozzuk a sminket
Bár kísértést érezhetünk, hogy sminket használjunk a pattanások elfedésére, jó tudni, hogy ezzel eltömíthetjük a pórusokat és egyéb bajt is okozhatunk a bőrünknek. Ha semmiképpen nem szeretnénk a sminket elhagyni, érdemes olyan alapozót vagy korrektort választani, ami illatanyagmentes, így bőr nem lesz még irritáltabb.

Ügyeljünk arra is, hogy a sminket óvatosan, de alaposan mossuk le a nap végén, különösen lefekvés előtt.

Ha lehet, ne érintsük folyton az arcunkat
Az arc megérintése a baktériumokat – és a pórusokat eltömítő szennyeződéseket – átviheti a kezünkről a bőrünkre. Így amennyire lehet, kerüljük el. Az is hasznos, ha rendszeresen kezet mosunk.

Érdemes elkerülni bizonyos ételeket
Az étrendünk is szerepet játszhat a pattanások kialakulásában. A bőrproblémákhoz, például a pattanásokhoz hozzájáruló ,,bűnös” ételek közé tartoznak:

  • feldolgozott ételek
  • tejtermékek
  • alkohol
  • finomított cukrok

Ezeknek az élelmiszereknek a korlátozása segíthet a pattanások enyhítésében.

A pattanás mindannyiunk életének része, de nem kell, hogy átvegye az uralmat. Megfelelő óvintézkedésekkel a számuk könnyedén korlátozható. Gyere el üzletközpontunkba, keresd fel drogériánkat és válaszd ki a te bőrtípusodhoz megfelelő termékeket. Vedd fel a harcot a pattanások ellen – velünk!