hello ötletek

Hogyan legyen kisebb költségvetésből is csodálatos a karácsony?

A karácsony az év egyik legérzelmesebb időszaka. A reklámok és a közösségi média hírfolyamai azt az érzést kelthetik bennünk, hogy mindenki karácsonya tökéletesen varázslatos, és ehhez mindenképpen sok pénz szükséges.

Pedig a karácsony üzenete a szeretet, az odafigyelés, az együtt töltött idő – ehhez pedig nem kell pénz. A karácsonyi hangulatot ugyanis nem lehet megvásárolni. A karácsonyi hangulat mindenki számára elérhető, aki hajlandó tudatosan törekedni arra, hogy élvezze az ünnepeket.

Hoztunk néhány ötletet, aminek segítségével kisebb költségvetésből is igazi lehet a karácsony.

A hozzáálláson sok múlik
Ha eldöntöttük, hogy minimális költségkeretből, de igenis kellemes hangulatban töltjük a szeretet ünnepét, akkor valószínűleg ez sikerülni fog. Ellenben, ha folyamatosan azon görcsölünk, hogy kevés összeg áll a rendelkezésedre, borítékolható a borús hangulat az ünnepekre.
Találjuk meg az apró örömöket, élvezzük azt, ami van. Meglepő, mennyi mindenhez nincs szükség kiadásokra.

Beszéljünk a helyzetről nyíltan a családoddal!
Mielőtt a család hatalmas elvárásokat támasztana, jobb őszintén beszélni a lehetőségekről. Nyíltan elmondani, mi az, amit lehet, és mi az, aminek az idén el kell maradnia, vagy más formában kell megvalósulnia. Érdemes a családot bevonni az ötletelésbe, mindenkinek lehet jó gondolata, amivel csodássá tehető az ünnep.
Nem szabad elfelejteni, hogy az emlékek, amiket a család közösen hoz létre, sokkal fontosabbak, mint a sok ajándék a fa alatt.

Tudatos vásárlás
A kisebb költségvetés egyáltalán nem jelenti azt, hogy semmit nem vásárolhatunk. Csak azt jelenti, hogy sokkal tudatosabban, körültekintőbben tesszük. Írhatunk listát is, ha az segít. Nem vásárolunk össze-vissza, célirányosan látogatjuk az üzleteket az üzletközpontban. Ha a keret nem teszi lehetővé, nem kell vásárolnunk minden távoli ismerősnek. Rendszerezzük, ki az, aki kap, szorítkozzunk a szűkebb családra.

Készítsünk saját kezűleg ajándékot
Egy kis kreativitással kevés pénzből is nagyszerű ajándékok készíthetők. Az interneten kis keresgéléssel remek ötletekre lehet bukkanni, a megvalósításhoz pedig nem kell más csak az alapanyagok, ügyesség és egy kis kitartás.

Adományozzunk olyannak, akinek nagyobb szüksége van rá
Furán hangzik, de adni jó, és még ha nincs is nagy keret, nem kell lemondani az ajándékozásról, hiszen az mindig felemelő érzés – és pénzadományon kívül is számtalan mód van rá. Lehet önkéntes munkát keresni például egy menhelyen, vagy összegyűjteni a jó állapotú, már nem használt régi játékokat és odaadni olyan családnak, aki jó hasznát veszi. Sokféleképpen adhatunk másoknak, ami segít értékelni azt, amivel rendelkezünk.

A karácsony lehet igazán szórakoztató kisebb költségkeretből is. Számtalan olyan tevékenység van, amihez nem kell más, csak egymás társasága.

– Összeülhet a család egy igazi családi filmmaratonra. Mindenki kuckózzon be, és válasszon egy filmet. Közben lehet jókat nevetni, akár beszélgetni is.
– Nincs jobb a közös kártyapartiknál, de előkerülhetnek a társasjátékok is. A klasszikusokon túl számtalan játék szóba jöhet, de olykor elég egy papír és egy ceruza is. Emlékszünk még az Ország-Város játékra? Talán itt az ideje feleleveníteni.
– Közös sétára is elmehetünk a csendes városba. A mozgás mindig jó, és miközben sétálunk megszámolhatjuk, vajon hány ablakban égnek a fények. Ezt különösen a gyerekek fogják élvezni, akiknek közben játékos feladatokat is kitalálhatunk, hogy még izgalmasabb legyen a séta.

És persze ott vannak a közös étkezések, amik igazán jó hangulatúak tudnak lenni.

A karácsony a szeretet ünnepe, és ahhoz, hogy igazán boldog legyen, nem kellenek vagyonok – csak a szeretteink. Legyünk együtt, teremtsünk vidám pillanatokat, új hagyományokat és élvezzük azt, ami a lényeg. A közösen eltöltött időt.