hello
hétköznapok

Dobd fel a hangulatod ősszel is!

Van, hogy látszólag minden ok nélkül hihetetlenül erős alvásvágy tör ránk a nap közepén, vagy azt vesszük észre, hogy idegesek, feszültek vagyunk, és minden ok nélkül szorongunk, a rövidebb napok és az időjárás változásai pedig felemésztik minden maradék energiáinkat. 

Igen, ha ezeket az érzéseket tapasztaljuk, bizony lehetséges, hogy azok közé tartozunk, akiket hatalmába kerített az őszi depresszió. De az is lehet, hogy éppen csak bal lábbal keltünk fel.

Előző blogbejegyzéseink egyikében már sorra vettük az őszi depresszió pontos tüneteit, és azt is, mit tehetünk meg azért, hogy ne kerítsen hatalmába bennünket a szorongás. Segít, ha többet alszunk, ha változtatunk az étrendünkön, ha odafigyelünk arra, hogy milyen vitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztunk, de ugyanúgy hasznos, ha többet vagyunk a levegőn és sétálunk, vagy ha új hobbit találunk ki magunknak.

Természetesen nem kell ahhoz depressziósnak lenni, hogy olykor elkapjon bennünket a rosszkedv. Ilyenkor nincs semmi más dolgunk, mint csinálni valamit, ami feldobja a hangulatunkat.

Összeszedtünk néhány tippet:

Őszi fesztiválok
Nincs hiány szórakoztató tevékenységekből ősszel sem – beltéren és kültéren egyaránt lehet találni kiváló elfoglaltságokat. Ilyen például egy színes, zajos, mókával teli őszi fesztivál. Tökfesztiválok, szüreti mulatságok várnak mindenkit, akinek ehhez van kedve. Egy kis tökfaragás, kukoricalabirintus, mustkészítés és kóstolás, kirakodó vásárok, játékok, előadások, esti koncertek garantáltan elűzik mindenki rossz hangulatát.

Őszi süti a tuti csodaszer
A sütés-főzés sokaknak pihentető, lazító, stresszoldó tevékenység, amit akkor is be lehet vetni, ha odakint az időjárás nem barátságos.
Ősszel számos alapanyag van, amiből isteni dolgokat lehet készíteni. Gondoljunk csak a tökre, szilvára, almára. Egy jó fahéjas-szilvás süti, egy almás pite egy tökös édesség legtöbbünk szívét megdobogtatja.

Az olvasás mindig beválik
Sokszor a rohanó hétköznapokon elfeledkezünk az olvasásról, pedig mindig jó kicsit kiszakadni az életünkből, és elmerülni egy másikban. Különösen igaz ez a borongósabb napjainkon. Legyen szó könnyed családregényről, borzongató krimiről vagy romantikus sztoriról, biztosan jobb lesz a kedvünk, ha kezünkbe veszünk egy könyvet. Külön feldobhatja a napunk, ha ellátogatunk a könyvtárba, ahol már időtlen idők óta nem voltunk, vagy beugrunk egy könyvesboltba és belelapozunk a könyvújdonságokba.

Elő a kreativitással
Az alkotás folyamatában nem csak maga a cselekvés roppant megnyugtató, de hihetetlenül sok pozitív energiával tud feltölteni a kész alkotás látványa is. Egy dekoratív koszorú az ajtóra, amit elsőnek meglátunk, mikor hazaérünk, egy ízlésesen kidekorált őszi hangulatú, barátságos szoba, egy remek asztaldísz vagy bármi más, amit saját kezünkkel készítünk el, garantáltan jókedvűvé tesz minket.

Mozduljunk ki otthonról
Közös kávé a barátokkal? Mozi a családdal? Vásárolgatás az üzletközpontban egyedül? Néhány új ruha, egy jó könyv, egy illatos gyertya vagy kozmetikum megvétele kellemessé teszi a pillanatot és kirángat a depresszióból. De elmehetünk szaunázni, bowlingozni, közös festegetésre is. A lényeg, hogy kimozdulva kilépjünk a borongós hangulatunkból is. Bár rosszkedvűen nehezebb elindulni, hagyjuk magunk rábeszélni és vágjunk bele. Biztosan nem maradunk morcosak a nap végére.