hello ajándékkavalkád

Hogyan győzzük le a tavaszi fáradtságot?

Azt hihetnénk, mikor végre itt a jó idő, a napsütés, mikor sokkal több időt tölthetünk a szabadban feltöltődünk energiával. Búcsút intettünk a hosszú szürkeségnek, mégis sokan vagyunk rosszkedvűek, idegesek, fáradékonyak. Elkap minket a tavaszi fáradtság.

A tünetek eltérőek lehetnek. Sokan egyszerűen kedvetlennek érezzük magukat. Mások hangulati ingadozásoktól, fejfájástól, koncentrációhiánytól és álmatlanságtól is szenvednek.

Hol a jókedv? Hol a kicsattanó energia? Vajon mi okozza a tavaszi fáradtságot és hogyan küzdhetünk ellene?

A fáradtságérzet kialakulását sok minden befolyásolja. Például a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok, a hormonok ingadozása. Ahogy tavasszal hosszabbodnak a nappalok, a szerotoninon, azaz a boldogsághormonon a sor, hogy aktiváljon bennünket. Amíg ez be nem áll nyári szintre, fáradtabbak leszünk. Ugyanez igaz a melatoninra is. Az alvási hormonnak is be kell állnia megfelelő szintre. Ezeknek a hormonoknak a kölcsönhatása és ingadozása megterheli a szervezetet, amíg az egyensúly vissza nem áll a „nyári szintre”, addig fáradtság uralkodhat el rajtunk. De befolyással van ránk a hőmérséklet változása, a hőmérséklet-ingadozások, amik a keringési rendszerünket terhelik meg – rossz közérzettel, fáradtsággal és kimerültséggel.

Tehát hogyan kezeljük a tavaszi fáradtságot?

Az időjárást vagy az évszakokat nem tudjuk megváltoztatni, de megtanulhatunk jobban alkalmazkodni az adott körülményekhez.

Az elegendő alvás segíthet: a rendszeres alvásidő betartása hasznos lehet a hormonális változások kezelésében: ahogy egyre több a nappali fény a szervezet annál több szerotonint termel, ezzel egy időben pedig csökkenti a melatonin termelését. Figyeljünk oda rá, hogy rendszeresen, általában ugyanakkor feküdjünk le és eleget aludjunk. Az elegendő alvás nagyon fontos a fizikai és szellemi erőnléthez.

A fáradtságot leküzdhetjük sok szabadtéri testmozgással: az edzés különösen hasznos a reggeli órákban. Az olyan állóképességi sportok, mint a kocogás vagy a kerékpározás, serkentik a szervezet keringését és legyőzik a fáradtságot. Naponta legalább 30 perc gyakorlat javasolt. Szintén nagyon hatékony a keringés serkentésére a váltakozó hideg-meleg zuhanyozás vagy a reggeli torna.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a sok víz is segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot: ami valójában egész évben ajánlott, annak tavasszal különösen jó hatása lehet: igyunk sok vizet, és válasszunk könnyű ételeket a nehéz ételek helyett. A sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag friss élelmiszer kiváló választás. Ez biztosítja, hogy elegendő vitaminhoz, tápanyaghoz és ásványi anyaghoz jussunk. 

Odafigyelve a téli hónapokban is hozzájut szervezetünk a megfelelő mennyiségű vitaminhoz, ennek ellenére tavasszal figyelnünk kell arra, hogy az esetleges hiányt pótoljuk. Például a D-vitamin esetében, ami az egyetlen, amit a szervezet az UV-B sugarak segítségével állít elő, ennek a vitaminnak az esetében tavaszra nem ritkák a hiánytünetek.

Pótlásra szorulhat a C-vitamin is, amit egy pohár gyümölcslével könnyedén orvosolhatunk, de nem árt odafigyelni a megfelelő B-vitamin-ellátásra sem. A B-vitamin megtalálható a tejben és tejtermékekben, a tojásban, a diófélékben, valamint a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben és a zöldségekben. 

A folsav és a B12-vitamin kifejezetten jótékony hatással van a hangulatjavító szerotonin képződésére. A B12-vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben (hús, tejtermékek, tojás) található. A vegánoknak ezért fogyasztaniuk kell fermentált termékeket, például savanyú káposztát, speciális szója- és algatermékeket, hogy megelőzzék a hiányt, vagy táplálékkiegészítőkkel kell fedezniük szükségleteiket.

Érdemes változtatni az étkezési szokásokon is: a futó reggelik, futó ebédek és bőséges vacsorák vagy a teljesen rendszertelen étkezések helyett jobb a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, mert a szervezet energiaellátása így sokkal egyenletesebb lesz.

A tavaszi fáradtság általános jelenség, de nem kell, hogy sokáig tartson. Egy-két hét után is túljuthatunk rajta, hogy aztán újult erővel és energiával vethessük bele magunkat az élvezetekbe – például egy kiadós vásárlásba, hiszen mindjárt itt a nyár, s mi üzletközpontunkban remek akciókkal és árukészlettel várunk!